Stravovanie pri cukrovke 1. typu – Základné informácie

Na to, aby ste správne porozumeli významu stravy pri cukrovke 1. typu, tak je nutné podotknúť, že inzulín, ktorý sa pri cukrovke 1. typu predpisuje má...

Jedným z hlavných spôsobov ako udržiavať cukrovku 1. typu pod kontrolou je vhodná strava.

Aj keď v súčasnosti existuje menej diétnych obmedzení vďaka pokroku v inzulínovej technológii, existujú potraviny, ktorým by ste sa mali úplne vyvarovať.
Pri obidvoch typoch cukrovky existuje riziko hyperglykémie ako aj hypoglykémie.

Keďže pri cukrovke 1. typu pankreas neprodukuje žiadny inzulín, môže hyperglykémia vzniknúť veľmi ľahko. Aj napriek tomu, že je cukrovka 1. typu kontrolovaná umelo dodávaným inzulínom, stále je potrebné dbať aj na stravovanie.

 

Strava pri cukrovke 1. typu

Na to, aby ste správne porozumeli významu stravy pri cukrovke 1. typu, tak je nutné podotknúť, že inzulín, ktorý sa pri cukrovke 1. typu predpisuje má väčšinou 18 až 24 hodinový účinok postupného uvoľnovania ( je možné zohnať od 3 až nad 24 hodín postupného uvoľňovania).

To znamená, že nie len strava, ale aj správne načasovanie zohráva úlohu pri správnej liečbe cukrovky 1. typu.

Inzulín, ktorý užívate znižuje hladinu glukózy v krvi bez ohľadu na to, či jete alebo nie. To znamená, že musíte „hrať na dve strany“. Jednak je potrebné nejesť príliš, aby nevznikla hyperglykémia a na druhú stranu ani príliš málo, aby nevznikla hypoglykémia.

V jednoduchosti platí, že netreba ísť ani do jedného extrému.

…ale ako sa týmto extrémom vyvarovať?

Existuje niekoľko možností:

  • Buďte si vedomý toho, aký inzulín užívate
  • V prípade jedla s väčším obsahom rýchlych sacharidov majte pri sebe vždy inzulín s rýchlou vstrebateľnosťou
  • Zamerajte sa na sacharidy s pomalým uvoľnovaním
  • V prípade hypoglykémie majte u seba 15g rýchlo vstrebateľných sacharidov
  • Pravideľne si merajte glykémiu, aby ste mali prehľad o tom, ako vplýva strava na hladinu glukózy v krvi

 

Sacharidy a cukrovka 1. typu

Potraviny môžeme v jednoduchosti rozdeliť podľa obsahu bielkovín, sacharidov a tukov. Z týchto 3 zložiek majú na hladinu glykémie najväčší vplyv logicky sacharidy a preto je im potrebné venovať zvýšenú pozornosť.

Existujú tri základné typy sacharidov:

  1. Škrob
  2. Cukor
  3. Vláknina

Všetky tieto tri typy sú dôležité na udržanie cukrovky pod kontrolov. Okrem určitých druhov vlákniny sa všetky sacharidy po strávení premenia na glukózu, ktorá sa vyplaví do krvi.

Čím sú sacharidy ľahšie stráviteľné, tým rýchlejšie vstúpia do krvi a spôsobia prudký nárast glykémie. Preto je potrebné venovať svoju pozornosť primárne na sacharidy, ktoré sa absorbujú postupne.

Na druhej strane, pokiaľ vynecháte jedlo, alebo sa nachádzate niekde, kde nie je možné jesť, je potrebné mať pri sebe taktiež rýchlo stráviteľné sacharidy, aby nedošlo k hypoglykémií.

Tak, ako aj pri cukrovke 2. typu platí, že zamerať by ste sa mali na potraviny, ktoré obsahujú okrem samotných sacharidov aj vlákninu, vďaka ktorej je uvoľňovanie glukózy do krvi postupné.

Pri mnohých potravinách sa používa takzvaný glykemický index, ktorý odzrkadľuje rýchlosť vstrebania sacharidov. Väčšinou platí, že čím viac vlákniny alebo tuku potravina má, tým je glykemický index nižší a takáto potravina dvíha glykémiu postupne a nie naraz.

Ďalej je možné rozlišovať sacharidy aj podľa ich hustoty v danej potravine. V niektorých potravinách sa teda koncentrujú sacharidy vo vysokom množstve a v iných je koncentrácia sacharidov zase malá.

Vo všeobecnosti platí, že vaša glykémia počas dňa by sa mala pohybovať v rozmedzí 70 až 100mg/dl nalačno , do 130mg/dl pred jedlom počas dňa a dve hodiny po jedle by nemala byť vyššia ako 180 mg/dl.

Ovocie

Nenechajte sa oklamať fruktózou v ovocí. Na prvý pohľad sa môže zdať, že jesť ovocie nie je pri cukrovke moc dobrý nápad.

Opak je však pravdou.

Vďaka tomu, že fruktóza v ovocí je „zaobalená“ ďalšími živinami, tak sa nemusíte obávať škodlivého vplyvu fruktózy na organizmus. Tak ako aj u iných sacharidových potravinách, tak aj ovocie je glykemický index rozdielny.

Vo všeobecnosti platí, že by ste mali vyberať ovocie s nízkym alebo stredným glykemickým indexom.

Príklady ovocia s nízkym GI.

  • Čerešne
  • Slivky
  • Jablko
  • Hrušky
  • Pomaranče
  • Kiwi

Príklady ovocia so stredným GI.

  • Ananás
  • Mango
  • Banán
  • Grep

Zelenina

Zeleninu môžeme rozdeliť na škrobovú a bezškrobovú. V prípade, že uvažujete o zelenine ako o zdroji sacharidov, tak by ste sa mali zamerať na zeleninu s vyšším obsahom sacharidov.

Berte ale na vedomie, že v tomto prípade je potrebné započítať zeleninu do celkového denného príjmu sacharidov, ktorý môže závisieť od mnohých faktorov.

Pokiaľ chcete jesť zeleninu len ako zdroj vitamínov a antioxidantov, potom zvoľte bezškrobovú zeleninu, ktorá má na vašu glykémiu minimálny vplyv.

Príklady škrobovej zeleniny

  • Repa
  • Hrach
  • Tekvica
  • Kukurica
  • Mrkva
  • Zemiaky
  • Fazuľa
  • Šošovica

Príklady bezškrobovej zeleniny

  • Brokolica
  • Paradajky
  • Zeler
  • Uhorka
  • Hríby
  • Artičoky
  • Špargľa
  • Repa
  • Karfiol
  • Mrkva
  • Uhorky
  • Baklažán
  • Paprika

 

Celozrnné výrobky

Výhodou celozrnných potravín je ich schopnosť postupného uvoľnovania sacharidov do organizmu. Okrem tohto efektu majú omnoho rozšírnejší nutričný profil.

Pri spracovávaní celozrnných výrobkov nedochádza k odstráneniu otruby a klíčkov čo v nich uržiava omnoho viac vitamínov a vlákniny.

Príklady celozrnných výrobkov

  • Ovsené vločky
  • Hnedá ryža
  • Quinoa
  • Celozrnný chlieb
  • Výrobky zo špaldovej múky

 

Bielkoviny a cukrovka 1. typu

Bielkoviny sú dôležitou súčasťou stravy a starajú sa o správnu funkciu svalstva a regenerácii tkaniva. Pri nedostatku inzulínu dochádza ku katabolizme (rozkladu) bielkovín z dôvodu glukagónu, ktorý zvyšuje leucín a oxidáciu fenylalanínu.

Z toho dôvodu je potrebné dordržiavať potrebnú hladinu inzulínu a prijať dostatočné množstvo bielkovín.

Navyše nedostatočná hladina inzulínu môže vyústiť k zvýšeniu glykémie v dôsledku prijatých bielkovín, takže na to, aby bielkoviny mali pri cukrovke 1. typu správny efekt je nutné taktiež udržiavať hladinu inzulínu na prijateľnej úrovni.

Potraviny s vysokým obsahom bielkovín

Niektoré potraviny, ktoré sa odporúčajú pre diabetikov ako „dobré zdroje bielkovín“ obsahujú aj nadmerné množstvo tukov. Je preto zavádzajúce odporučiť denne zjesť 200g plnotučného syra. Aj keď je syr bohatý na bielkoviny, obsahuje zároveň veľa nasýtených tukov.

Preto sa zamerajte na potraviny, ktoré pokiaľ neobsahujú čisté bielkoviny, tak zároveň neobsahujú ani škodlivé tuky.

Medzi zdravé (alebo prijateľné) zdroje bielkovín patria napríklad:

  • Vajcia
  • Chudé mäso
  • Strukoviny
  • Nízkotučné mliečne výrobky

 

Tuky a cukrovka 1. typu

Na rozdiel od cukrovky 2. typu postihuje cukrovka 1. typu ľudí, u ktorých nie je taká prevalencia nadváhy.

Aj napriek tomuto faktu je potrebné, aby ste to s tukmi nepreháňali. Pritom sa jedná hlavne o nasýtené tuky, ktoré v tele vytvárajú oxidačný stres a môžu narušiť priebeh vstupu glukózy do buniek.

Aj keď tuk nezvyšuje priamo hladinu glukózy v krvi, tak jeho nadbytok môže zhoršiť využiteľnosť glukózy, čo môže viesť k zhoršeniu kontroly glykémie.

Napriek všetkým týmto faktom je konzumácie tuku nevyhnutná a pre organizmus potrebná. Vplyv na celkové zdravie však spočíva v type prijatého tuku a v jeho množstve.

Primárne je potrebné zamerať sa na potraviny, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny.

Medzi tieto potraviny patria napríklad:

  • Orechy
  • Ryby
  • Vajcia
  • Semienka
  • Panenský olivový olej
  • Avokádo

Tento článok poňal základy stravy pri cukrovke 1. typu, avšak táto téma je omnoho obšírnejšia a mnohé otázky ostali stále nezodpovedané. Jednou z podstatných súčastí stravovania je aj množstvo prijatej stravy počas dňa a taktiež veľkosť porcie na jedno jedlo.

Podľa zloženia stravy je následne možné určiť dávky inzulínu a tým sa vyvarovať hyperglykémií. Tieto a ďalšie témy postupne rozoberieme v ďalších článkoch.

P.S. Viac o strave a jej vplyve na cukrovku je možné sa dočítať aj v knihe Dia receptov, ktorá Vám pomôže prehĺbiť znalosti o zdravom stravovaní.

Leave a comment