Príčiny vzniku cukrovky – Spoznajte hlavné príčiny cukrovky

Príčíny vzniku cukrovky sa odlišujú v závislosti od toho, aký typ cukrovky máte. Prečítajte si o najčastejších príčinách vzniku všetkých typoch cukrovky.

Príčíny vzniku cukrovky sa odlišujú v závislosti od toho, aký typ cukrovky máte.

Jedno je však isté.

Na to, aby organizmus využil glukózu efektívne je potrebný inzulín, ktorého zhoršená sekrécia je často charakteristická práve pri cukrovke.

Tým to však nekončí.

príčiny vzniku cukrovky

Často sa tiež stáva, že pankreas produkuje inzulínu dostatočné množstvo, ale bunky sú na inzulín rezistentné, čo znamená, že veľká časť glukózy ostane v krvi.

Na otázku “čo spôsobuje cukrovku?” by sme sa preto mohli opýtať aj “čo spôsobuje nedostatočnú sekréciu inzulínu a inzulínovú rezistenciu?”.

Všetky potrebné odpovede na tieto a ďalšie otázky sa dozviete už o malú chvíľu a taktiež Vám prezradíme užitočné tipy na liečbu a zníženie rizika vzniku cukrovky.

príčiny vzniku cukrovky prvého typu

Príčiny vzniku cukrovky 1. typu

Vo všeobecnej rovine môžme povedať, že cukrovka 1. typu je spôsobená imunitným systémom organizmu. Jedná sa teda o autoimunitné ochorenie pri ktorom imunitný systém znefunkční beta bunky pankreasu a tým znemožní produkovanie inzulínu.

Možno sa zamýšľate, prečo by imunitný systém, ktorého úlohou je bojovať proti infekciám, vírusom a ďalším cudzím organizmom bojoval proti samému sebe.

Na objasnenie prečo je tomu tak, je potrebné porozumieť prvej príčine vzniku cukrovky.

Vírusová infekcia

Za bežných okolností vie imunitný systém veľmi účinne bojovať proti vírusovým infekciám. Pri napadnutí vírusom produkuje imunitný systém protilátky (imunoglobulíny), ktorými imunitný systém neutralizuje vírusy a ďalšie hrozby.

Niektoré vírusy môžu mať rovnaké alebo veľmi podobné antigény ako samotné beta bunky pankreasu a v tom prípade sa môže stať, že tieto protilátky začnú ničiť okrem vírusu aj beta bunky.

Zničenie beta buniek pankreasu imunitným systémom sa neudeje zo dňa na deň, ale je možné s určitosťou povedať, že tieto podobné antigény patria medzi spúšťací mechanizmus vzniku cukrovky 1. typu.

Jedno je však isté

Nie všetky vírusy môžu kopírovať antigény beta buniek.

V skutočnosti je potrebné, aby antigény vírusu boli veľmi podobné antigénom beta buniek pankreasu a preto je iba niekoľko vírusov, ktoré môžu spustiť proces napadnutia beta buniek imunitným systémom.

Niektoré z týchto vírusov sú:

Vírusy Coxsackie B1 – Vírusy Coxsackie skupiny B sú silno spájané so vznikom cukrovky 1. typu. Tieto vírusy obsahujú 6 sérotypov B1-B6, z ktorých u B1 bolo preukázané zvýšené riziko  autoimunitného mechanizmu pankreatických ostrovčekov. Vakcína proti vírusu Coxsackie B1 (vakcína CVB1 ) bola testovaná zatiaľ na myšiach a úspešne sa podarilo dosiahnuť ochranu proti šíreniu vírusu do pankreasu a zabrániť tak poškodeniu beta buniek a vzniku cukrovky 1. typu. Budúci vývoj vakcíny a testy sú však nutné, aby bolo možné úspešne aplikovať vakcínu aj na človeka.

Vrodená Rubeola (osýpky) – Hoci rubeola nepatrí medzi nebezpečné vírusové ochorenia u detí, môže sa na dieťa preniesť ešte pred narodením a v tom prípade môže mať tento vírus vážnejší dopad na zdravie dieťaťa. Vírus sa môže preniesť cez placentu matky a napadnúť tak dieťa, ktoré ešte nemá vyvinutú imunitu dostatočne na to, aby sa organizmus uchránil pred týmto vírusom. Vírus môže následne infikovať beta bunky pankreasu a spôsobiť tak cukrovku 1. typu.

Vírus Mumps (zápal príušníc) – Mumps je druh vírusu, ktorý sa taktiež môže objaviť u detí a to zvyčajne do veku 14 rokov. Mumps vírus môže napadnúť pankreas, v ktorom sa môže reprodukovať a v priebehu rokov zničiť beta bunky pankreasu.

Rotavírus – Rotavírus môže vyvolať silnú autoimunitnú odozvu a je asociovaný so vznikom pankreatitídy a cukrovky 1. typu. Rotavírus sa zvyčajne objavuje u detí a je častou príčinou silnej hnačky.

Dedičnosť

Genetika je často spájaná so vznikom cukrovky 1. typu. Pokiaľ cukrovku 1. typu už mal niekto s vašich príbuzných, tak sa toto riziko prenáša aj na ďalšie generácie. Bolo zistené, že určité skupiny génov patriacich do komplexu HLA (Hlavný histokompatibilný komplex) zvyšujú riziko autoimunitnej reakcie na beta bunky.

HLA gény sú zodpovedné za tvorbu bunkových proteínov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu imunitného systému. Tieto bunkové proteíny slúžia na ochranu organizmu pred napadnutím cudzími organizmami ako sú rôzne baktérie alebo vírusy.

U niektorých z týchto génoch existuje väčšia pravdepodobnosť, že spôsobia cukrovku 1. typu ako u iných, ktoré môžu organizmus pred jej vznikom chrániť.

…a to nie je všetko…

Niektoré gény, ktoré sú zodpovedné za vznik cukrovky sa zvyknú vyskytovať častejšie u určitých typoch rasy a etnicity. Napríklad v číne je výskyt cukrovky 1. typu najnižší, zatiaľ čo v európe je prevalencia podstatne väčšia.

Aj keď určitý typ génov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 1. typu, tak stále sa nejedná o jediný faktor, kvôli ktorému sa u človeka s určitosťou vyvinie cukrovka. Môžete mať napríklad tieto gény, ale cukrovka sa u Vás objaviť vôbec nemusí.

Často teda ide skôr o súhrn viacerých faktorov, ktoré spôsobia cukrovku 1. typu.

príčiny vzniku cukrovky druhého typu

Príčiny vzniku cukrovky 2. typu

Narozdiel od cukrovky 1. typu je cukrovka 2. typu spôsobená často dlhodobo nesprávnym životným štýlom.

Až 90 percent všetkých diabetikov 2. typu majú nadváhu alebo obezitu. Existuje teda silná korelácia medzi nadváhou a vznikom cukrovky 2. typu.

Poznámka: Viac o spojitosti medzi nadváhou a vznikom cukrovky 2. typu sa môžete dozvedieť v tomto článku

Štúdia z univerzity Newcastle v anglicku totiž odhalila, že príliš veľa tuku v pečeni a pankrease spôsobuje inzulínovú rezistenciu a zhoršenie produkcie inzulínu.

Navyše, vysoké množstvo tuku v pečeni spôsobí, že pečeň sa stáva taktiež na inzulín rezistentná, čo znamená, že takto rezistentná pečeň prestane reagovať na signály inzulínu, aby prestala produkovať glukózu do krvi.

To bude mať za následok zvýšenie glukózy v krvi a rizika vzniku cukrovky 2. typu (alebo zhoršenie jej liečby). S vysokou hladinou glukózy sa spája taktiež vysoká hladina LDL (zlého) cholesterolu, takže tuk sa ukladá aj do oblasti pankreasu a bráni v produkcií inzulínu.

Poznámka: Na tejto štúdii je založená aj 8 týždňová diéta na zníženie tuku v oblasti pečene a pankreasu, ktorú môžete nájsť v knihe Holistická liečba cukrovky 2. typu.

zníženie vysokej hladiny cukru v krvi

Pečeň je dôležitým orgánom nielen na očistenie organizmu od toxínov, ale tiež má dôležitú úlohu v regulácii glukózy v krvi. Za normálnych okolností, pokiaľ je v krvi málo glukózy a hrozí hypoglykémia, pečeň reguluje hladinu glukózy prostredníctvom glukogenézy, čo znamená, že premení nesacharidové zložky na glukózu.

Glukogenéza je tiež aktivovaná vtedy, pokiaľ je pečeň rezistentná na inzulín a premena nesacharidových zložiek na glukózu už prestáva plniť účel.

Pečeň zvyšuje hladinu glukózy v krvi aj napriek tomu, že už organizmus glukogenézu nepotrebuje a nastáva hyperglykémia.

Nadváha a obezita patrí medzi hlavné príčiny inzulínovej rezistencie pečene a tým pádom aj cukrovky 2. typu.

…a čo ďalšie príčiny cukrovky 2. typu?

Existujú aj ďalšie faktory, ktoré vplývajú na vývoj cukrovky 2. typu.

Genetický faktor

Tak, ako pri prvom type, aj vznik cukrovky druhého typu môže podporiť dedičnosť. Riziko vzniku cukrovky 2. typu sa Vám zvyšuje približne na 40% v prípade, že mal Váš rodič cukrovku 2. typu.

Niektoré zmeny v DNA a mutácie génov, ktoré človek zdedil môžu byť citlivejšie na určité faktory, ktoré ovplyvňujú vznik cukrovky 2. typu.

Jedná sa predovšetkým o mutácie génov, ktoré určitým spôsobom ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi.

Ostatné faktory

Mnohé ďalšie faktory, ktoré vplývajú na vznik cukrovky 2. typu majú v konečnom dôsledku čo dočinenia so vznikom nadváhy alebo obezity. Jedná sa predovšetkým o sedavý život bez pohybu, veľa stresu, nedostatočný spánok a dokonca aj niektoré chemikálie, ktoré sa často nachádzajú všade okolo nás a ktorým sa iba ťažko dá vyhnúť.

Jedná sa o takzvané perzistentné organické polutanty, medzi ktoré patria aj pesticídy a mnoho ďalších látok. Tieto toxíny majú silný vplyv na vývoj mnohých ochorení vrátane inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu.

príčiny vzniku tehotenskej cukrovky

Príčiny vzniku tehotenskej cukrovky

Hlavnou príčinou tehotenskej cukrovky sú hormóny produkované placentou, ktoré blokujú správnu funkciu inzulínu.

Čím je dieťa väčšie, tým viac hormónov placenta produkuje. Medzi tieto hormóny patria:

 

  • Placentový laktogén
  • Placentový rastový hormón
  • Estrogén
  • Progesterón

Za normálnych okolností sa s narastajúcou hladinou cukru v krvi telo dokáže vysporiadať produkovaním väčšieho množstva inzulínu.

Pokiaľ však nastane situácia, že pankreas nie je schopný produkovať dostatok inzulínu na to, aby účinne dopravil glukózu do buniek, vzniká tehotenská cukrovka.

Vo väčšine prípadoch gestačný diabetes odozneje po narodení dieťaťa, ale niekedy môže taktiež ostať naďalej ako cukrovka 2. typu.

Riziko vzniku tehotenskej cukrovky sa zväčšuje ešte o to viac, pokiaľ máte pred a počas tehotenstva silnú nadváhu a je veľká pravdepodobnosť, že sa okolo pankreasu a pečene nachádza veľké množstvo viscerálneho tuku, ktorý narúša produkciu inzulínu a absorbciu glukózy do buniek.

Keďže už samotné hormóny produkované placentou zhoršujú funkciu inzulínu,  je preto dôležité udržať si aj počas tehotenstva zdravú hmotnosť,  aby ste minimalizovali riziko vzniku tehotenskej cukrovky.

 

Medzi hlavné rizikové faktory, ktoré môžu zapríčiniť tehotenskú cukrovku patria:

 

  • Nadváha ešte pred tehotenstvom –  Riziko vzniku tehotenskej cukrovky sa zvyšuje v prípade, že je vaše BMI väčšie ako 30.
  • Vysoký krvný cukorV prípade, že máte prediabetes, tak je väčšia šanca, že sa u Vás prejaví tehotenská cukrovka.
  • Cukrovku má alebo mal niektorý z členov rodiny – Dedičnosť resp. gény taktiež zvyšujú pravdepodobnosť vzniku tehotenskej cukrovky.
  • Pokiaľ sa tehotenská cukrovka už v minulosti vyskytla pri predchádzajúcom tehotenstve  – podľa štatistiky sa tehotenská cukrovka vrátila 30-69% žien pri ďalšom tehotenstve.
  • Vysoký krvný tlak – Vysoký krvný tlak je spájaný s vysokou hladinou LDL cholesterolu, ktorého vysoká hladina môže urýchliť vznik tehotenskej cukrovky.
  • Syndróm polycystických vaječníkov – syndróm polycystických vaječníkov zhoršuje inzulínovú citlivosť a môže viesť ku vzniku tehotenskej cukrovky.
ostatné príčiny cukrovky

Ostatné faktory spôsobujúce vznik cukrovky

Existujú aj ďalšie špecifické faktory, ktoré podľa výskumov zvyšujú riziko vzniku cukrovky alebo zhoršujú inzulínovú citlivosť a tým zhoršujú metabolizmus cukrov.

Ide predovšetkým o rôzne ochorenia, ktoré môžu zhoršovať absorbciu glukózy do buniek, spôsobovať inzulínovú rezistenciu alebo zníženú produkciu inzulínu.

Medzi tieto ochorenia patria:

Pankreatitída Pri pankreatitíde môže dôjsť k poškodeniu beta buniek pankreasu a tým sa môže znížiť produkcia inzulínu.

Pankreatektómia – Jedná sa o procedúru odstránenia časti alebo celého pankreasu. Práve pankreatitída býva častou príčinou tohto zákroku.

Cushingov syndróm – Jedná sa o stav, pri ktorom organizmus produkuje zvýšené množstvo kortizolu v dôsledku ktorého nastáva rozklad bielkovín a zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Syndróm polycystických vaječníkov (SPV) – V dôsledku syndrómu polycystických vaječníkov organizmus produkuje zvýšené množstvo testosterónu a ďalších hormónov, ktoré potláčajú produkciu ženských hormónov a spôsobujú nadmerné ochlpenie. Štúdie potvrdili, že ženy so syndrómom polycystických vaječníkov majú 3-5x väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky ako ženy bez SPV.

Glukagonóm – Glukagonóm je nádor, ktorý potláča produkciu inzulínu a produkuje glukagón, čím vzniká v krvi zvýšená hladina gukózy a taktiež spôsobuje katabolické procesy a glukoneogenézu pri ktorej dochádza k premene nesacharidových zložiek na glukózu.

V neposlednom rade na vznik cukrovky vplývajú aj rozličné potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo dusitanov a amínov. Jedná sa predovšetkým o spracované mäsové výrobky, ako sú napríklad slanina, údeniny, párky atp.

Zlúčením dusitanov a amínov vzniknú toxické chemikálie nazývané nitrosamíny, u ktorých sa preukázal negatívny vplyv na inzulínovú citlivosť a môžu taktiež poškodiť DNA.

Aj keď existuje veľké množstvo potravín a chemických látok, ktoré majú negatívny vplyv na vysokú hladinu cukru v krvi, obmedzenie spracovaných potravín je jeden z dôležitých krokov, ktoré Vám pomôžu lepšie zvládať cukrovku alebo výrazne znížiť pravdepodobnosť jej vzniku.

zníženie rizika vzniku cukrovky

Je možné zabrániť vzniku cukrovky?

Ešte pred tým, ako je cukrovka plne diagnostikovaná sa u ľudí zvyčajne objaví prediabetes, čo znamená, že hladina glukózy je v krvi trvalo zvýšená, ale nie až natoľko, aby Vám bolo možné diagnostikovať cukrovku.

Tento postupný nábeh cukrovky dáva ľuďom šancu proti vzniku cukrovky bojovať ešte skôr, ako sa plne prejaví.

Niektoré faktory, ako sú chemikálie v ovzduší, dedičnosť a iné sa ovplyvniť nedajú, ale ďalšie faktory, ako je napríklad životný štýl a predovšetkým stravovanie je možné zmeniť k lepšiemu a tým výrazne redukovať vznik cukrovky a mnohých ďalších ochorení.

Ako teda výrazne znížiť riziko vzniku cukrovky alebo zlepšiť jej liečbu?

Týchto niekoľko bodov môžete zaviesť do praxe ešte dnes:

Dostatočný spánok – Je dokázané, že nedostatočný spánok vedie k zvýšeniu inzulínovej rezistencie a nadváhe, ktoré patria medzi hlavné príčiny cukrovky.

Strava bohatá na zeleninu a ovocie – Antioxidanty a vitamíny, ktoré zelenina a ovocie obsahujú sú dôležité na očistu organizmu a pri boji proti oxidačnému stresu, ktorý výrazne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky.

Pravideľný pohyb – Pravideľným pohybom dokážete využívať sacharidy omnoho efektívnejšie a vaša citlivosť na inzulín sa môže rapídne zlepšiť. Tieto benefity vám v konečnom dôsledku môžu veľmi významne pomôcť pri liečbe cukrovky.

Znížte množstvo rýchlo vstrebateľných sacharidov v strave – Potraviny, ktoré obsahujú sacharidy s vysokým glykemickým indexom spôsobujú prudkú inzulínovú odozvu a prudký nárast hladiny cukru v krvi. Tento efekt prudkého nárastu glykémie môže viesť k vzniku inzulínovej rezistencie a preto by ste sa mali zamerať predovšetkým na zdroje sacharidov, ktoré sa do krvi uvoľňujú postupne.

Strážte si veľkosť porcií – Jedenie veľkých porcií jedla môže znamenať, že denne prijímate nadmerné množstvo kalorií a v konečnom dôsledku aj sacharidov.  Dlhodobo vysoké množstvo kalórií spôsobí priberanie podkožného aj viscerálneho tuku a môže ľahko spôsobiť problémy s inzulínovou citlivosťou a neskôr zapríčiniť cukrovku.

Leave a comment

Send this to a friend