Diabetická diéta na pankreas – Ako sa stravovať pri Cukrovke?

Diéta pri cukrovke zohráva veľmi dôležitú úlohu v rámci jej liečby. Ukážeme vám, čo by mala vaša diabetická diéta obsahovať, aby slinivka fungovala správne.

Vedieť sa pri cukrovke stravovať je kľúčové a dnes aj zistíte prečo.

Diéta pri cukrovke zohráva veľmi dôležitú úlohu v rámci jej liečby. Väčšina ľudí trpiacich cukrovkou je obézna a trpí nadváhou. V skutočnosti je pravdou, že čím viac váhy má vaše telo, tým väčšie riziko vzniku cukrovky so sebou nosíte.

Kontrola vašej stravy je preto kľúčovým aspektom pri znižovaní rizík vzniku cukrovky, a takisto je to faktor pri znižovaní príznakov cukrovky, pokiaľ ňou už trpíte. Nie nadarmo sa tomuto ochoreniu hovorí aj „tichý zabijak“.

Ak Váš Pankreas Nepracuje Správne, Mali by ste Vedieť Nasledovné

Každý vie, že zdravá strava je základom pre zdravie každého človeka. Avšak pre diabetikov je tento fakt omnoho dôležitejší, než pre zdravých ľudí.

Pre diabetikov je zdravá strava veľmi dôležitým faktorom, ktorý im umožňuje znížiť vplyv negatívnych účinkov a príznakov cukrovky, a tým sa celkovo znižujú komplikácie, ktoré sú s týmto ochorením často spájané.

Na mysli mám napríklad mozgovú príhodu alebo srdcový infarkt.

Pre týchto ľudí je zdravá strava tak dôležitá, že im môže dokonca zachrániť život.

Jesť zdravo znamená implementovať do svojho jedálnička celé spektrum zdravých potravín, vrátane zeleniny, celozrnného pečiva, ovocia, výrobkov bez vysokého obsahu nasýtených tukov, strukovín, hydiny a rýb.

Samozrejme, nemusíte jesť toto všetko, avšak „z každého rožka troška“ bude ideálnou kombináciou pre vaše zdravie. Zamerať by ste sa mali na vyváženosť stravy a celkovú rovnováhu pre váš organizmus podľa hesla „žiť, rásť a žiariť“.

Jedno z najdôležitejších rozhodnutí v súvislosti s cukrovkou 2. typu je dbať na správny výber potravín a mať aspoň približný stravovací plán.

Ak ešte stále váhate, ako sa správne stravovať pri cukrovke a ktoré potraviny si môžete dovoliť jesť a ktoré naopak nie, tak v tomto článku zistíte z čoho by mohla diabetická diéta na pankreas pozostávať a teda aké potraviny by ste mali jesť pri cukrovke 2. typu.

Ukážeme vám taktiež, v akom približnom pomere by ste mali prijímať jednotlivé makronutrienty (bielkoviny, sacharidy a tuky).

Ako si pripraviť jedálniček

Prvou vecou pri prechode na diabetickú diétu je príprava podrobného plánu stravovania. Bude to slúžiť ako váš sprievodca svetom potravín, ktoré môžete a ktoré nemôžete jesť, prípadne v akom množstve ich môžete, alebo by ste mali jesť.

Potom sa uistite, že váš plán bude splniteľný, že si naň zvyknete a že budete schopný ho dodržiavať. Je potrebné si zaistiť, aby vám vaša práca nezasahovala do času, keď budete musieť ísť jesť.

Tým sa predíde konfliktom v rámci vášho jedálnička a iných aktivít a preto je správne (i to časové) nastavenie vašej stravy veľmi dôležité.

V mysli si stále opakujte, čo je vašim hlavným cieľom: Udržať si hladinu cukru v krvi na takej úrovni, aby vám vaše ochorenie nespôsobovalo žiadne komplikácie a aby mohol Pankreas správne fungovať.

Okrem stravy, ktorá vám pomôže regulovať správnu hladinu cukru vo vašej krvi sa treba zamerať i na stravu, ktorá bude prospievať vášmu krvnému tlaku a hladine cholesterolu, a takisto vám bude napomáhať dosiahnuť vhodnú telesnú hmotnosť.

Všetky tieto faktory – krvný tlak, cholesterol, váha – môžu prispieť k zhoršeniu vášho zdravotného stavu, pokiaľ sa o tieto aspekty nestaráte. Kontrola týchto faktorov znamená aj kontrolu vášho ochorenia.

Pri príprave jedálnička berte do úvahy príjem a výdaj energie – teda jedlo verzus bazálny metabolizmus, cvičenie a iné aktivity.

Ak budete užívať i lieky na zníženie príznakov cukrovky od vášho lekára, prispôsobte týmto liekom vašu stravu tak, aby bola vyvážená a aby s užívanými liekmi nespôsobovala žiadne negatívne účinky. Pri zdravej strave by to avšak nemal byť žiadny problém.

Všetko spolu to možno znie veľmi zložito, avšak po krátkej dobe si rýchlo navyknete na nový spôsob vášho stravovania.

Pri výbere potravín musíte dbať na to, ako budú ovplyvňovať vašu hladinu cukru v krvi po tom, čo tieto potraviny skonzumujete.

Komplikácie spojené s diabetom 2. typu sa dajú zmierniť a podľa štúdii aj úplne odstrániť vhodnou stravou pozostávajúcou z potravín, ktoré nespôsobujú náhle výkyvy hladiny cukru v krvi a samozrejme taktiež vhodným cvičením.

Podľa Americkej asociácie pre diabetes by mal každý stravovací plán obsahovať zdravé a rôznorodé potraviny bohaté na celý rad živín a konzumovaných vo vhodných množstvách.

(POZNÁMKA: Naučte sa, ako už v Priebehu 28 dní Rapídne Zlepšíte Vašu Hladinu Cukru v Krvi – Zdravá Glykémia už v Priebehu 28 Dní)

Ciele stravovacieho plánu

• Znížiť hladinu hemoglobínu A1c na menej než 7%.
• Udržiavať krvný tlak na zdravých hodnotách.
• Udržiavať zdravé hladiny cholesterolu.
• Udržať si zdravú váhu.
• Zabrániť prípadným komplikáciám diabetu.
• Vychutnať si rozmanitosť v strave a vymedziť stravu iba vtedy, ak sa opiera o vedecké dôkazy.
• Vytvoriť stravovací plán tak, aby nebolo nutné počítať jednotlivé makronutrienty obsiahnuté v strave.

Diabetický Tanier

diabeticky tanier- strava

Ďalším dobrým spôsobom, ako zaistiť, že vaše stravovanie bude prebiehať správne, je nakresliť si na tanier čiary. Môže to byť aj imaginárna čiara. Táto aktivita bude nielen užitočná, ale určite i zábavná.

Prvým krokom bude nakresliť si čiaru cez stred vášho taniera. Potom jednu polovicu predeľte na ďalšie dve rovnaké polovice.

Následne vyplňte jednu štvrtinu taniera zrnami a jedlom s vysokým obsahom škrobu, ako napríklad fazuľa, ryža, zemianky, kukurica, hrášok atď.

Ďalšia štvrtina taniera by mala obsahovať mäso alebo náhradu mäsa – mäso, ryba, hydina alebo tofu. Zamerajte sa však na mäso s nízkym obsahom tuku (tzn. žiadny bravčový bôčik a pod.)

Potom vyplňte polovicu vášho taniera zeleninou bez obsahu škrobu, napríklad brokolica, mrkva, uhorky, šalát, rajčiny alebo karfiol.

Nakoniec môžete ešte pridať pohár mlieka a vaše jedlo je hotové! Je to veľmi jednoduché.

Namiesto zložitého počítania kalórii, sacharidov, bielkovín alebo tukov si takto ľahko vytvoríte predstavu o tom, čo by mala vaša diabetická diéta na pankreas obsahovať. V určitých prípadoch je však užitočné vedieť presne koľko prijímate kalórii ale pre bežné zdravé stravovanie to nie je potreba.

Existuje veľa chutných a zdravých potravín a týmto spôsobom budete môcť jesť jednak zdravo a taktiež bez špeciálnych nákupov takže budete môcť jesť potraviny kotré sú vhodné pre celú rodinu a nie len pre vás.

Diabetický tanier vám pomôže v predstave o pomere potravín z ktorých by mohla pozostávať vaša diéta. Poďme sa pozriež bližšie na tento diabetický tanier.

 

Zložky stravy pri cukrovke

 

Bezškrobová Zelenina

dieta na pankreas

50% vášho taniera by mala obsahovať bezškrobová zelenina medzi ktorú patrí:

  • všetká zelená zelenina ako napr. špenát
  • Mrkva
  • Huby
  • Uhorky
  • Paradajky
  • Cibuľa
  • Brokolica
  • Karfiol
  • Peppers
  • Zelené fazuľky
  • Repa
  • Okra
  • Huby
  • Okrúhlica
  • A ďalšie

(POZNÁMKA: Čím zo viac farieb bude pozostávať časť taniera na ktorej máte zeleninu, tým širší rozsah živín prijímete.

Škrobové jedlá a celozrnné výrobky

skrobove jedla

25% vášho taniera by malo pozostávať zo škrobových jedál a celozrnných výrobkov medzi ktoré patria:

  • Kukurica
  • Zemiaky
  • Hrach
  • Fazuľa
  • Ovsené vločky
  • Celozrnná ryža
  • Celozrnné cestoviny
  • Celozrnné pečivo

 

Váš stravovací plán by mal pozostávať z celozrnných výrobkov namiesto tých výrobkov, ktoré obsahujú sacharidy s vyšším glykemickým indexom ako je biela ryža, biele cestoviny a ostatné necelozrnné výrobky.

Výhoda celozrnných výrobkov nespočíva iba v ich nižšom glykemickom indexe ale taktiež v tom, že nie sú zbavené životne dôležitých živín tak ako ich biele náprotivky.

Celozrnné výrobky obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá je dôležitá napr. pre zabránenie výrazných výkyvov inzulínu a teda umožňuje aby sa inzulín v tele uvoľňoval postupne.

Podľa štúdii dokáže konzumovanie celozrnných výrobkov zabrániť vzniku diabetu 2. typu o 21-30% a pre ľudí trpiacich na cukrovku 2. typu napomáha k udržaniu nízkej hladiny glukózy v krvi.

 

Bielkoviny z chudých zdrojov

bielkoviny

Záverečná časť taniera je určená pre bielkoviny z chudých zdrojov medzi ktoré patria:

 

  • Hovädzie
  • Kura
  • Ryby
  • Morské plody
  • Vajcia
  • tofu
  • Bravčové mäso (panenka)
  • Syry z nízkym obsahom tuku

 

Vzhľadom k tomu, že diabetici majú väčšie riziko vzniku srdcových ochorení je dôležité brať ohľad na príjem “zlých” tukov v potrave.

Živočíšne zdroje bielkovín obsahujú zvyčajne väčšie množstvo nasýtených tukov než iné zdroje bielkovín a preto by ste si mali vyberať mäso, ktoré je zbavené všetkej viditeľnej mastnoty ešte pred tým než ho pôjdete tepelne upraviť.

Obmedzenie konzumácie mastného mäsa bude mať priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu vo vašej krvi čím sa zníži aj riziko srdcovo cievnych ochorení.

Chudé morčacie mäso a kuracie mäso bez kože obsahujú menej nasýtených tukov a preto by ste sa mali pri výbere mäsa zamerať hlavne na tieto druhy.

Čo sa týka rýb tak konzumácia všetkých druhov rýb je skvelá možnosť ako získať nie iba kvalitné bielkoviny ale taktiež omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny obsahujú predovšetkým ryby ako slede, pstruh, sardinky, tuniak a losos.

 

Zdravé tuky

zdrave tukyZdravé tuky by mali byť taktiež v primeranom množstve súčasťou vašej stravy. Mononasýtené a polynasýtené mastné kyseliny významne prispievajú k zdraviu vášho srdca a práve preto by ste sa týmto tukom nemali výhýbať tak, ako je tomu u nasýtených tukov.

 

Zdravé tuky môžete prijať už v spomínaných dvoch formách:

 

Mononasýtené tuky

  • Olivový olej, repkový olej, arašidový olej, požltový olej, sezamový olej
  • Avokádo
  • Arašidové maslo
  • Mnoho orechov a semien
  • Polynasýtené tuky

 

Potraviny obsahujúce Omega-6 mastné kyseliny

  • Sójový a kukuričný olej
  • Vlašské orechy a semená

 

Potraviny obsahujúce Omega-3 mastné kyseliny

 

  • Losos, sleď, tuniak, pstruh dúhový, makrela a sardinky
  • Sójový a repkový olej
  • Vlašské orechy
  • Ľanové semienko
  • Sójové bôby
  • Tofu
  • Ružičkový kel
  • Karfiol

 

Príjem nasýtených tukov by nemal presiahnuť 7% celkového denného kalorického prijímu. Trans mastné tuky by mali byť obmedzené na 1% a menej z dôvodu, že práve tieto trans mastné kyseliny sú pre srdce najviac škodlivé.

Keďže ľudia trpiaci na cukrovku majú vyššie riziko ochorenia srdca, tak je dôležité obmedziť príjem nezdravých tukov a nahradiť ich tými zdravými.

 

Čítanie etikiet na potravinách

Na etiketách si môžeme prečítať všetky informácie týkajúce sa výživných hodnôt. Takúto etiketu by sme mali nájsť na každej potravine, ktorá sa predáva v normálnom supermarkete.

Čítanie týchto etikiet vám pomôže zorientovať sa v tom, aké množstvo užitočných látok obsahuje konkrétna potravina. Etiketa vám tiež prezradí zloženie danej potraviny, množstvo kalórií, a poskytne vám i iné informácie, ktoré sú veľmi potrebné pre diabetikov.

Napríklad, typická etiketa by mala obsahovať nasledovné hodnoty písané na jednu porciu:

  • Kalórie
  • Celkový obsah tuku
  • Nasýtené tuky
  • Cholesterol
  • Sodík
  • Celkový obsah uhľovodíkov
  • Vláknina

Informácie na etiketách si môžete porovnávať a následne sa rozhodnete pre zakúpenie potraviny, ktorá obsahuje menšie množstvo kalórií, menej nasýtených tukov, cholesterolu, atď.

Dávajte si avšak pozor na jedlá, ktoré uvádzajú, že sú bez cukru, prípadne že obsahujú náhrady cukru (želatína, nápoje, dezerty, nanuky, sirupy). To, že sú „bez cukru“ neznamená, že neobsahujú žiadne kalórie, takže nenechajte sa zmiasť. Namiesto toho si radšej prečítajte etiketu.

Ak na potravine vidíte nápis „žiadny pridaný cukor“, znamená to, že cukor nebol pridaný počas výroby a balenia. Ingrediencie neobsahujú cukor, avšak samotná potravina môže byť bohatá na sacharidy, takže berte na to ohľad.

Dokonca i nízkotučné potraviny môžu obsahovať množstvo uhľovodíkov. Často obsahujú rovnaké množstvo kalórií ako potraviny, ktoré majú nahradiť. Kupovanie nízkotučných potravín automaticky neznamená, že robíte dobré rozhodnutie.

 

V krátkosti k sladkostiam

Teraz už viete, že sladkosti nepatria do jedálnička diabetika. Avšak cukrovka automaticky neznamená, že nemôžete jesť nič sladké. Len si predstavte, aký by bol život krutý k diabetikom, ak by mali sladenie potravín na 100% zakázané. Pokiaľ ste schopný udržať svoje chute na uzde, môžete v rozumnej miere použiť tieto typy sladidiel:

  • Cukor a iné sladidlá s obsahom kalórií: med alebo stévia
  • Sladidlá so zníženým obsahom kalórií: erytritol, hydrogenovaný hydrolyzát škrobu, izomalt, laktitol, maltitol, manitol, sorbitol, a xylitol
  • Sladidlá s nízkym obsahom kalórií: ascelfum draslíka, aspartam, sacharín a sukralóza

Výskumy vyvrátili mýtus, že cukrovku spôsobuje cukor. Nové štúdie ukázali, že glukóza má na hladinu cukrov v krvi rovnaký vplyv, ako iné uhľovodíky, ako napríklad tie v chlebe a v zemiakoch.

Na základe tohto objavu sa vedci zhodli, že diabetici môžu do svojho jedálnička zakomponovať cukor, avšak v rovnakom množstve a pomere, v akom by cukry zakomponovali v podobe potravín s normálnym obsahom uhľovodíkov.

Teraz už viete zasa o niečo viac ohľadom stravy pre diabetikov, vďaka čomu máte šancu zlepšiť svoj život a žiť tak plnohodnotnejším životom. V žiadnom prípade to však neznamená, že teraz budete jesť koláče a sladkosti ako sa vám zachce. Je potrebné mať všetko pod kontrolou a ak je to občas potrebné, snažte sa sladiť hore uvedenými sladidlami.

(P.S. Chcete sa dozvedieť ako sa podarilo pánovi Dušanovi znížiť glykémiu o 4,2 mmol/L v priebehu 7 dní? Ako na to sa dozviete tu)

% Comments (2)

Dakujem za pekny clanok. Mam cukrovku 2. typu a pomoze mi vasa dieta a co mam jest ako sa zdravo stravovat.

Dobrý deň
Áno pomôže, dôležité je aby ste stravu dodržiavali dlhodobejšie, všetko chce svoj čas. Zamerajte sa hlavne na zeleninu a bielkovinové jedlá z chudých zdrojov. Inšpirovať sa môžete týmto článkom. Je dôležité aby ste sa vyhýbali potravinám s obsahom cukru s vysokým glykemickým indexom a taktiež sa vyhýbajte nasýteným tukom.

Leave a comment

Send this to a friend