Cukrovka 2. typu

Cukrovka 2. typu postihuje mnohých ľudí po celom svete.

Výskyt tohto ochorenia je omnoho častejší u ľudí s nadváhou a obezitou, čo naznačuje, že riziko vzniku cukrovky 2. typu môžete znížiť dodržiavaním zdravých stravovacích návykov.

Okrem ľudí s nadváhou a obezitou je toto ochorenie bežné u ľudí starších ako 45 rokov a výskyt narastá tiež u ľudí s vrodenou preddispozíciou.

Čo je cukrovka 2. typu?

Cukrovka 2. typu je ochorenie pri ktorom pankreas neprodukuje dostatok inzulínu na zníženie vysokej hladiny glukózy v krvi.

Organizmus taktiež nemusí na inzulín správne reagovať a v tom prípade sa jedná o stav označovaný ako inzulínová rezistencia.

Inzulín je zodpovedný za reguláciu hladiny glukózy v tele a nedostatok inzulínu vedie k tomu, že veľká časť glukózy zostane voľne v krvi čo môže mať vážne následky.

 

Diagnostikovanie cukrovky 2. typu

Existuje niekoľko testov, ktoré slúžia na diagnostikovanie cukrovky 2. typu. Medzi tieto testy patria:

Test glykovaného hemoglobínu (HbA1C) – Pri tomto teste sa zisťuje percentuálne množstvo glukózy v krvi zvyčajne za posledné 2 až 3 mesiace.

Náhodné testovanie glykémie – Krvné vzorky sa odoberú z pacienta náhodne počas dňa a následne sú zaslané na ďalšie skúmanie. Hladina cukru v krvi vyššia ako 200 mg / dl spolu s príznakmi, ako sú extrémny smäd a močenie môžu naznačovať vznik cukrovky 2. typu.

Test krvného cukru nalačno – Krv sa pacientovi odoberie po 8 hodinovom pôste a cukrovka 2. typu je diagnostikovaná v prípade, že hladina cukru je
nad 126 mg / dl.

Orálny glukózový tolerančný test (OGTT) – Ešte pred začatím testovania vás lekár požiada, aby ste nejedli a nepili minimálne 8 hodín pred jeho vykonaním. Po tomto pôste budete musieť vypiť glukózový nápoj a následne vám bude odobratá vzorka krvi. Pokiaľ budú po analýze hodnoty glukózy v krvi vyššie ako 200 mg / dl, naznačuje to, že máte pravdepodobne cukrovku.

 

Príčiny vzniku cukrovky 2. typu

Existuje niekoľko príčin cukrovky typu 2. Cukrovka 2. typu je ochorenie, ktoré sa spája s poruchou pankreasu alebo s inzulínovou rezistenciou pri ktorej majú bunky problém glukózu absorbovať.

Medzi najčastejšie príčiny vzinku cukrovky 2 typu patrí nedostatok pohybu a nezdravá strava.

Práve preto sa cukrovka 2. typu vyskytuje najviac u ľudí s nadváhou, ktorí majú nedostatok pohybu a zlé stravovacie návyky.

Riziko vzniku cukrovky je možné znížiť vďaka pravideľnému pohybu a vhodnej strave. To isté platí aj o liečbe cukrovky 2. typu ktorú sa podarilo vyliečiť už viacerým ľuďom práve vďaka pohybu a vhodnej strave.

 

Rizikové faktory vzniku cukrovky 2. typu

Vznik cukrovky 2. typu u vás môže nastať v dôsledku niekoľkých nasledovných skutočností:

  • Pokiaľ máte obezitu alebo nadváhu (viscerálny tuk je taktiež častou príčinou)
  • Ak ste starší ako 45 rokov
  • Ak máte v rodine niekoho kto už cukrovku 2. typu má alebo mal
  • Ak máte dlhodobo vysoký krvný tlak, tak riziko sa u vás taktiež zvyšuje
  • Vysoká hladina LDL cholesterolu

 

Liečba cukrovky 2. typu

Existujú rôzne možnosti liečby avšak pokiaľ sa spoliehate iba na lieky a ignorujete hore spomínané rizikové faktory, potom je existuje iba malá šanca, že sa z cukrovky 2. typu naozaj vyliečite.

Preto by ste sa mali prioritne zamerať najskôr (alebo súčasne s predpísanou medicínou lekárom) na hore spomínané fakty, ktoré zapríčiňujú vznik a pretrvávanie tohto ochorenia.

Snažte sa jesť zdravšie než doteraz a postupne ešte zdravšie až pokým si na túto zmenu nezvyknete. Faktom je, že už 7% stráty tuku zníži riziko vzniku cukrovky až o 60%.

Spaľovanie tukov a urýchlite pravideľným cvičením ktoré vám pomôžu spáliť nadbytočné kalórie a taktiež zlepšiť inzulínovú senzitivitu.

Lekár vám môže predpísať pri cukrovke taktiež lieky na zníženie vysokej glykémie a pod. Tie však nebudú mať zmyseľ pokiaľ budete aj naďalej jesť nevhodnú stravu.

Je tiež veľmi dôležité, aby ste si pravideľne merali hladinu cukru v krvi. Monitorovanie cukru v krvi vám pomôže mať prehľad o tom, či vám vaša aktuálna liečba pomáha alebo nie.

 

Strava pri cukrovke 2. typu

Na to, aby ste znížili riziko vzniku cukrovky alebo toto ochorenie postupne vyliečili je dôležité konzumovať stravu s vysoký obsahom zeleniny a ovocia s nízkym glykemickým indexom.

Okrem toho sa všeobecne zamerajte na stravu so zvýšeným obsahom vlákniny a necelozrnné potraviny vymente za celozrnné.

Celozrnné potraviny, ako napríklad hnedá ryža, celozrnné pečivo a pod. vám pomôžu spomaliť uvoľnovanie glukózy do krvi a tým sa vyvarovať prudkému nárastu glykémie.

Celozrnné výrobky vás taktiež viac zasýtia narozdiel od necelozrnných, čo vám pomôže znížiť pocit hladu na dlhší čas a zabrániť tak prejedaniu sa.

 

Fyzická aktivita

Na začiatok stačí, pokiaľ sa budete mať aktívny pohyb najmenej 30 minút denne 3x do týždňa. Pritom sa nemusí jednať o ťažké cvičenie.

Môžete si vybrať fyzickú aktivitu vo forme napríklad stacionárneho bicyklu alebo jógy. Kombinácia cvičenia a zdravej stravy je najlepšie odporúčanie, ktorým zlepšíte váš zdravotný stav na nepoznanie.

 

Inzulínová terapia a lieky

Existujú rôzne formy liekov na cukrovku, ktoré vám môžu pomôcť lepšie zvládať toto ochorenie.

Niektoré z dostupných medikamentov sú napríklad tieto:

  • Sulfonylmočoviny
  • Meglitinidy
  • Tiazolidíndióny,
  • Inhibitory DPP-4,
  • Agonisty receptora GLP-1,
  • Inhibítory SGLT2
  • Terapia inzulínom